tirsdag den 30. august 2011

Tirsdagstur i blæsevejr

7 havkajakroere + Thomas i kapkajak roede af sted på tirsdagstur. På vej ud ad kanalen mødte vi den lokale sandsuger, men som det kan ses på billedet, er der plads nok til os alle.
Med var et par nye klubmedlemmer der undervejs fik de sædvanlige gode råd om lavvandede områder der bør undgås og informationer om hvor der ligger sten osv.
Det blæste ret kraftigt, så vi roede i læ af Gavnø til Karlsgab. Undervejs så vi en fiskeørn på jagt. Den slog ned en enkelt gang, men fangede ikke noget.

Efter Karslgab ramte vinden os for alvor.  Vi var dog ikke mere optaget af at ro end vi fik øje på en Havørn der også måtte arbejde i vinden.
Vi fik efterhånden kæmpet os til Enø, hvor vi fandt et perfekt sted at spise madpakkerne ved en lille bådebro. Der var også et slæbested med en trærampe, hvor det var nemt at komme i land, og et bord/bænk-sæt hvor vi kunne sidde.
Da turen gik videre, fik vi først sidevind at muntre os i og siden rygvind de sidste kilometer på fjorden. Undervejs kunne vi nyde en flot solnedgang.
Alt i alt en herlig aftentur på det lokale rovand!

Rolængde 17 km

Klubtur til Thurø

Afventer forfatter

Se billeder her og her

Min rolængde 51 km

torsdag den 25. august 2011

Ekspedition på Ringsted Å og Susåen

Torsdag havde jeg aftalt med Thomas at vi skulle en tur ned ad først Ringsted Å og så ad Susåen via Tystrup Bavelse søerne til Næstved. Et andet klubmedlem Knud havde taget turen sidste år og sagt at det kunne lade sig gøre. Der var et par overbæringer og en del lavthængende eltråde, og han anbealede at tage turen i en plastkajak.
Jeg lånte en Inukshuk i klubben, og vi blev af Thomas forældre kørt til Haraldsted Sø lidt vest for Ringsted. Her blev vi mødt af en meget grøn sø, men vi skulle heldigvis ikke bade, og snart sad vi kajakerne og var på tur.
Det var ikke svært at finde indløbet til åen, men vi havde ikke roet mange meter før træer og buske spærrede for vandløbet.
Vi slap dog forholds let gennem første omgang og roede fortrøsningfuld ned ad åen. Der var ikke mange steder vi kunne ro ved siden af hinanden, og enkelte steder var der så smalt at vi bare lod os drive af strømmen - der var ganske enkelt ikke plads til at ro

Som nogen måske har bemærket, samler jeg på broer. Og turen ned ad Ringsted Å viste sig at være en guldgrube. Der blev føjet adskillige broer til samlingen - ikke alle bliver vist i denne lille beretning, men den første skal da med. Alle broerne kan ses i samlingen, hvor de vil blive geotaggede (en funktion der desværre ikke er i mit lille Tough TG 310 kamaera, men heldigvis kan sættes ind på det Google album billederne ligger i).
Den lå tæt før Ringsted-Holbæk landevejen og har nok ledt en ældre vej over åen.
På engene efter landevejen blev vi betragtet af de lokale. En af dem var af den tobenede slags - og han var meget vred. "Vi måtte ikke ro i kano der, området var fredet!", var hans påstand. Hans humør blev ikke bedre af at Thomas høfligt gjorde ham opmærksm på at vi skam ikke var i kanoer, men i kajakker. Jeg havde læst på lektien (se under punkt 6), og var 100% sikker på at vi måtte ro der. Thomas prøvede at snakke pænt med manden, men han forblev meget vred, og påstod at vi havde skræmt køerne. de stakkels dyr havde nysgerrigt fulgt efter os, og de må ligesom de mange gæs der lettede da et tog passerede tæt forbi, være blevet rigtig meget forskrækkede den dag.
Broshowet fortsatte med små lave broer.
Og store tunneler.
De tæller alle i statestikken. Jeg har forøvrigt sat mig for - som brosamlerkollega og Danmarks nok bedste kajakblogger Helge Helligsøe- kun at tælle broer og tunneler med, som der kører biler eller tog over, og kan tilfreds konstaterer at jeg stadig fører :-)
Åen fortsatte med at vise sin forskellighed. Pludselig snævrede den ind og ved et af de utallige træer, der spærrede vandløbet havde der samlet sig en ordentlig klump plantedele. De havde tilsyneladende ligget der længe, for der var gang i kemien. Da vi kæmpede os igennem morradset, steg der grimme lugt op fra det. Det var umuligt at padle, så vi kom langsomt fremad med en kombination af små hop i sædet og stagning med pagajen. Vi slap igennem og snart kom vi til et fint stykke å med vand.
På de smalle stykker fik strømmen os raskt fremad, men aldrig i lang tid af gangen for pludselig var åen igen spærret af krat.
Og denne gang så tæt at vi måtte opgive at ro igennem - det var for øvrigt den eneste gang at en naturlig forhindring tvang os op af kajakkerne. Thomas roede med fuld kraft ind i sivene - jeg holdt hans kajak og han balancerede i land på ordækket. Og begyndte staks at hyle op da små brændnælder mellem sivene "nød" hans bare ben.
Vi slap dog beggen gennem siv og brændenælder - jeg slap nemmere igennem, da jeg kunne gå i sporet efter hans kajak..
Et par steder var åen stemmet op, og så måtte vi igen ud af kajakkerne. Mens vi bar over en vej mødte vi en cyklist og spurte hvor vi var. Det kunne han ikke sige - "Det hedder vist ikke noget. Jeg har kun boet her i 4 år - men vi er tæt på Høm"
Nå, skidt med hvor vi var. Nu skulle vi forbi den næste forhindring. På en eng stod en meget stor tyr, og Thomas mente at den spændte alle muskler i hele kroppen. Jeg fortalte at det jo nok skyldtes vore RØDE kajakker. Tyren var nu fredelig nok, men min makker roede godt nok stærkt, da jeg fortalte at den bevægede sig mod os.
 På den igen - denne gang dog uden kemiske dunster.
Fantastisk en roligt løbende å, hvor der er plads til at ro - indtil den næste forhindring dukker op!

Et par telefonpæle var for lang tid siden lagt ud som bro. Oven på de to pæle var sømmet en række brædder. En stor del af dem var dog rådnet væk og tilbage lå en meget glat forhindring der skulle passeres inde midt i et træ og i ret kraftig strøm.
Og igen snævrede åen sammen
Og igen skulle en opstemning passeres - her var det rart at have en robust plastickajak da skarpe betonkanter og strittende skruer sad parat til at ridse hvad der måtte komme forbi af gelcoat og andre sarte sager.
En meget lav gangbro dukkede op, og man kan næsten se Thomas tænke: "Hvordan klarer du den, gamle mand?"
Men det gjorde han i fin stil, og endelig slap vi ud i Susåen, hvor der var plads til at ro. Vi blev enige om at holde turens eneste pause lige inden vi roede ud i Tystrup Sø.
Om resten af turen er der ikke så meget at sige. Solen brød igennem og det gik raskt mod Næstved. Naturen præsenterede sig fra sin flotteste side, da vi nåede Holløse, hvor vi skulle passere turens sidste overbæring ved Møllen
Vel vidende at vi nu kun havde en halv snes kilometeres behagelig roning tilbage kunne jeg godt præstere et lille smil
Det er helt sikkert en af de ture jeg vil huske i lang tid fremover

Se alle billeder her
Rolængde 52 km

Tekniktræning på Enø Strand

Sammen med Henriette og Jens Christian roede jeg til Karrebæksminde, hvor en flok fra NKC var kørt ud for at træne teknik.
Vi spiste en mad på stranden og kiggede på den ihærdige tekniktræning.
Jeg roede en tur frem og tilbage på stranden (så jeg nåede 1000 roede km i denne sæson) inden jeg blandede mig i træningen. Det lykkedes mig til min store tilfredshed at rulle op flere gange med paddlefloat.

Rolængde 16 km

onsdag den 24. august 2011

Besøg på Havnefronten

Vi var 15 roere der tog afsted på tirsdagstur i strålende vejr.
Egentlig havde jeg aftalt med Søren at vi skulle ro Enø rundt, og vi fik da også lokket de fleste med til Karrebæksminde langs kanalen.
Som sædvanlig var humøret højt og snakken gik flittigt.
Da vi nåede Karrebæksminde oplevede et par førsteårsroere deres første tur under Græshoppebroen - der var ingen strøm, så det gik let. Vi gik i land foran Havnefronten
og nød de medbragte madder. Traditionen tro var der en der havde taget et stykke chokolade med. Uhm!
Efter pausen roede vi lige uden for molerne.
Søren og jeg kunne ikke lokke nogen med rundt om Enø, men så tog vi sammen med et par stykker den næsten lige så lange tur rundt om Gavnø hjem.

Rolængde 22 km

mandag den 22. august 2011

Fisketur!!!

Jeg havde aftalt med Jacob, at vi skulle ud og prøve at fange en havørred eller to fra kajak. Jeg havde hjemmefra lagt Blackwateren på tagbøjlerne, og kl 5:30 mødtes vi ved NKC for at lægge min Expedition på taget. Jeg var i korte bukser, og jeg skal love for at myggene fik sig et solidt morgenmåltid.
Det blæste lidt mere end vi havde håbet på, men vi satsede på at kunne finde lidt læ ved klinten på Enø. Desværre var vinden lige på. Vi kom dog på vandet, men kun for at konstatere at det var fyldt med møg, så nul fiskeri.
For at det hele ikke skule være forgæves besluttede vi os for at ro hen til stranden. Det blev en drøj tur med modvind og halvstore bølger. Jeg havde lagt ud med støttefendere for at kunne fiske, selv om kajakken lagde sig på tværs i bølgerne (og det virkede faktisk fint), men da vi roede af sted tog jeg dem af og nød kajakken bevægelser i bølgerne. Fuldt pakket med bagage fandt jeg i Sverige ud af at den ligge utrolig roligt i bølger, men uden anden oppakning end lidt fiskegrej, dansede den noget.
Snart var vi ved stranden, og skulle komme i land nogenlunde ordentligt. Jeg sendte Jacob i platickajakken ind først. Han fik besked på bare at ro op på sandstranden og skynde sig ud af kajakken. Som sagt, så gjort - han blev dog skyllet af et par bølger. Så var det min tur. Jeg havde bedt Jacob om at tage imod mig og holde kajakken, så den ikke lagde sig på tværs i bølgerne - og det lykkedes til fulde. Jeg kom næsten tør ud af kajakken.
Vi holdt en lille pause og fik lidt at spise og drikke. Da vi skulle ud igen, skubbede jeg Jacob ud, og gjorde mig selv klar til at slippe ud gennem brændingen. Jeg satte mig ned i cockpittet i vandkanten, satte sprayskirtet på og skubbede mig ud med en hånd på hver side af kajakken. Jeg slap fint ud, men fik kajakken overskyllet af vand fyldt med tang. Aldrig har min stakkels kajak været så beskidt. Der var ikke den line eller elastik der ikke var fyldt med tang.
Roturen tibage gik kvikt. Rygvind og medbølger på det sidste stykke gjorde turen til en leg. Vi fandt lidt læ og en lille sandstrand tæt på parkeringspladsen og kom begge i land i fin stil.
Alt i alt en hyggelig tur. Rookien Jacob fik prøvet bølger i en stabil kajak, jeg fik testet fiskefenderne på SeaBirden, og vi fik begge brugt kræfterne i modvinden. Fiskeri må vi prøve en anden dag, hvor vejr og vand er mere med os.

Turlængde 8 km

fredag den 19. august 2011

Torsdag

Vi har i NKC længe haft tradition for at arrangere torsdagsture for de nyuddannede kajakskoleelever. Turenes længde og hastighed sættes af de nye kajakroere. Vi gamle fortæller undervejs om rovandet, hvor er der sten, hvor er der lavvandet, hvordan ror vi i kanal og sejlrende osv.
Denne torsdag var Sinne, Jørgen og jeg af sted med 5 friske mænd. Der blev fra starten gået til den i en kanal fyldt med roere, dragebåde, motorbåde mm og snart lå vi ved udmundingen af kanalen.
Vi blev enige om at ro Lindholm rundt. Jørgen roede i front og viste vejen rundt om de lavvandede områder, Sinne roede rundt og rettede lidt på rostil og gav gode tips, og jeg lå bagerst. Tempoet var fortsat fint og snart lå vi på ydersiden af Lindholm og nød den nedadgående sol.
Desværre gik den ned bag skyer, så vi ikke kunne have "mørkning" - en lille tradition hvor vi i flåde ligger og ser solen gå ned  under horisonten mens vi nyder et lille stykke chokolade :-)
Det nåede igen at blive mørkt inden vi kom hjem, så jeg riggede lys til bag på min kajak og tog en pandelampe på. Vi kom dog tilbage til klubben uden at møde andre både. De nye roere fortalte at de da godt kunne mærke krop og arme, men de var glade for turen. Vi kunne fortælle dem at de godt kunne tage på ture med de gamle, for de skulle nok kunne følge med.

Se flere billeder her

Roængde 12 km

torsdag den 18. august 2011

Øm, øm, og atter øm!

Kolbe havde arrangeret tekniktræning ved stranden på Enø i går aftes. Vi var 8 friske roere der kørte derned og trænede entringer og rul.

Jeg har ingen problemer med at komme tilbage i kajakken efter en "wet exit", for det har jeg trænet makkerredning og paddlefloatredning mange gange i svømmehal, bølger og koldt vand. Men jeg har besluttet mig for at jeg vil lære at rulle, så jeg kløede på med at hive mig op i kajakspidser, instruktører og og trænede forskellige faser af rul med paddlefloat. Det er utrolig så svært jeg har ved at koordinere pagajens placering, bevægelse, hoftekip og hovedet, når kajakken skal bringes i en position hvor jeg ikke hænger med hovedet nedad. Jeg må nok erkende at der er en vis grad af fumler/tumler over mig. Stor tak til tålmodige instruktører som Kolbe, Rikke og Sverri.

Det lykkedes til sidst at komme nogenlunde sikkert om med paddlefloaten monteret på pagajen, så jeg håber stadig på at det kan lykkes mig at få automatiseret bevægelserne så meget at jeg en dag kan rulle uden andre hjælpemidler end pagajen.

Det bliver dog ikke i dag at der skal trænes, for her til morgen protesterer min krop mod yderligere mishandling ved at være øm - stort set over det hele. Forleden blev den mishandlet med kanoroning og i går med intensiv rulletræning, så dagen skal nydes med lidt oprydning i garagen og en stille rotur i eftermiddag/aften. Det er stadig lidt herlig at være pensionist :-)
Billedet er snuppet fra NKC billedgalleri hvor Andreas har lagt lidt billeder inde.

onsdag den 17. august 2011

Fin surf

Jeg har ikke tal for hvor mange gange jeg har roet fra Næstved til Karrebæksminde i modvind for derefter at opleve at vinden lægger sig, når turen går hjemad.

Men det skete ikke på denne tur!

På vej ud ad kanalen mødte jeg Thomas der roede i en af klubbens kapkajakker. Det var lidt Bambi på glatis, da han for enden af kanalen vendte om in vi kom ud i bølgerne - men imponerende at han kan holde balancen!
Det blæste friskt fra sydvest da jeg roede af sted fra NKC, så for ikke at skulle slide alt for meget i modvind, roede jeg mod Enø i læ af Gavnø. Planen virkede fint, og jeg nåede helt til Karlsgab før jeg blev mødt af modvind.

På turen sad jeg som sædvanlig og nød fuglelivet. Ud over de sædvanlige fjerede beboere i området som man altid ser, noterede jeg en rørhøg der jagtede over sivskovene, store flokke grågæs der havde samlet sig, og en stor flok viber, der var i gang med at øve sig til flyveturen sydpå. Da jeg lige var på land på Enø for at strække ben og slå en streg, kom en hejre flyvende i lav højde tæt forbi mig. Den normalt sky fugl havde så travlt med at kæmpe mod vinden, at den ikke ænsede mig.

For at få mest muig glæde af vinden på hjemturen roede jeg mod Karrebæk. På turen passerede den lokale turistbåd Friheden mig lige inden jeg krydsede sejlrenden, og jeg fik ret stor opmærksom fra passagererne der så ud som om de undrede sig over hvad en kajak lavede i det vejr. De tog en del billeder, mens jeg lod kameeraet blive i lommen - godt nok er min SeaBird Expedition en stabil kajak, men da bølgerne kom vinkelret på den, valgte jeg ikke at slippe min pagaj.

Havde de mødt mig lidt senrere, havde de fået billeder af en gammel mand med et stort smil på læberne. For de næste 4 km havde jeg vinden og bølgerne lige i ryggen, og det gave mange lange surfture. Normalt  er bølgerne ikke store og vedholdene nok til længere surf på fjorden, men denne dag fik jeg flere lange ture, hvor GPS viste hastigheder op til 13 km/t - og det er pænt over normal marchhastighed :-).
Alt godt har en ende, og snart roede jeg ind i kanalen, hvor jeg mødte tirsdagsholdet på vej ud på fjorden. Jeg blev opfordret til at ro med, men havde en aftale med Thomas om at deltage i NKC's ugentlige handicapløb i klubbens kano. Tomas havde udfordret Rikke og Kolbe, og det skortede ikke på gensidig "psykken" mellem holdene. Da vi gik i gang på vandet, måtte vi lide den tort at Rikke og Thomas gav os hækbølge - de padlede også i en længere (og så ved vi alle at den er hurtigere) kano end vores. Vores eneste trøst var dog at vi roede de 4 km lidt hurtigere end de 35 minutter vi regnede med. Men det er godt nok tungt at slæbe sadan et stort skrummel gennem vandet!

Dagen sluttede med et møde om den næste klubtur, der går til det Sydfynske Øhav med lejrplads på Thurø

Samlet rolængde kajak og kano 23 km