lørdag den 24. november 2012

Julefrokosttur

Præcis en måned før juleaften havde et par af pigerne i kajakklubben inviteret til julefrokost. For at få lidt appetit skulle vi selvfølgelig ud og ro en tur først. 
Og turen gik rundt om Gavnø
 Der var som sædvanlig mange gæs mellem Lindholm og Gavnø
Alt godt har en ende, og snart roede vi ind ad kanalen og gik i land ved klubben.

Frokosten var rigtig lækker :-)

Rolængde 16 km

mandag den 19. november 2012

Novembersol

Da jeg kørte hjemmefra, var tågen tæt. I Næstved kunne jeg ikke se træerne på den anden side af kanalen. Men da jeg kom til Bisserup og mødte Jens, skinnede solen fra en skyfri himmel.
 Vi fik hurtigt sat i vandet og roede ind på noret.
Flere gange sad vi bare og nød solen der varmede os.
Vi strakte ben ved dæmningen og snakkede lidt med de lokale, mens vi stod og så på de mange fugle der fløj rundt.
Fantastisk novembervejr
 Det var svært ikke at være lidt glad i låget.
Det lokale gods - Holsteinborg - præsenterede sig fra sin mest nydelige side.
Efter nogle meget rolige timer på noret roede vi en lille tur langs kysten - det var helt hyggeligt med lidt bølger
Vi gik i land ved Kristianholm Plantage og holdt en lille pause i skoven inden turen gik tilbage til Bisserup.

Rolængde 15 km

søndag den 18. november 2012

Fredagstur

Kurt, Jens, Thomas og jeg havde aftalt at ro en tur denne fredag. Vejret var det efterhånden sædvanlige grå novembervejr

Det genfundne fotografiapparat yder desværre ikke naturens flotte farver fuld respekt, og så det er jo godt at billedet sidder på den indre film.
Thomas var lidt ked af vejret - han skulle have været til EPP4 eksamen ved Esbjerg, men den var blevet aflyst pga for godt vejr. Turen rundt om Gavnø gav ham dog mulighed for at testehans  nyindkøbte tør og bamsedragter - han havde det dejlig varmt!




Kurt var på sin første tur i længere tid, men den gamle kriger klarede strabadserne i fin stil.


Vi holdt en mindre pause på Vejlø Strand.

Turen gik videre, og mellem Gavnø og Lindholm lettede kæmpe flokke af gæs - nok mere end 3 gange så mange som på billedet. Man får næsten helt ondt af alle de mange mennesker, der aldrig oplever den slags naturoplevelser - og i hvert fald meget glad for at man selv ror kajak.




Og for lige at sætte prikken over i'et stak solen næsten næsen frem gennem skyerne

Rolængde 16 km

Enø - Dybsø rundt

November viser sig fra sin pæne side. Ikke at jeg forventer sol og høje temperaturer, men forholdsvis fredeligt vejr uden regn og rusk gør at det er fint rovejr. Onsdag var jeg på tur med Jan. Han bor i Karrebæksminde, så jeg læssede kajakken på taget af bilen og kørte til den - nu - meget rolige ferieby.

Vi ville en tur rundt om Enø og Dybsø, og vi satte i vandet ved Fjordhuset. Det var meget lavvandet så vi var enige om tage ydersiden af øerne først - og så håbe at tidevandet sendte lidt mere vand ind på fjordene.

Strømmen var nu ikke særlig kraftig da vi roede ud under Græshoppebroen. Der var næsten heller ingen vin, men alligevel var der lidt bølger da vi roede ud gennem molehovederne. Det gav en del refleksbølger, så balancen blev udfordret fra turens start. Snart roede vi dog i mere almindelige bølger, og i løbet af kort tid kørte hele det indre balanceapperatet på autopilot. Havde vi roet den anden vej rundt, havde jeg siddet i bølger 1½ times tid, og så havde jeg nok slet ikke bemærket det urolige vand ved molerne.

Turen til Svinø forløb stille og roligt og vi begge sad små-meditive i vores kajakker og roede. Pludselig fik Jan dog øje på hvad han mente var en jagende vandrefalk. Jeg fik kun korte glimt af jagten, men det var imponerende at se rovfuglens acceleration når den dykkede mod sit bytte.

Ved Svinø svømmede der en sæl rundt i renden mellem Svinø og Dybsø. Det havde ingen af os før set der, men en lokal fisker kunne fortælle at et par sæler havde fundet vej ind på den ellers meget lavvande fjord for at jage - ikke noget han var specielt begejstret for.

Frokosten blev indtaget på en bænk mellem de for vinteren nedtagne bådebroer inden turen gik ind på fjorden. Jan foreslog at vi skulle ro en tur ind til Rønnen midt på fjorden. Der havde jeg aldrig været, så det var jeg med på.  Der var masser af vand på turen ind mod Rønnen, og med vinden i ryggen var vi hurtigt inde ved den. Selve Rønnen var ikke så stor -en stribe sten og en lille græsklat midt på den store grå novemberfjord. Jan fortalte at der ikke rugede fugle på den, da den ofte blev oversvømmet.

Det kneb mere med vanddybden mellem Rønnen og Vejlø, men vi slap igennem uden at skulle trække kajakkerne. Og snart lå de på standen ved Fjordhuset, og vi kunne takke hinanden for nogle dejlige timer på vandet.

Rolængde 21 km

tirsdag den 13. november 2012

Drama på fjorden

Mandag havde jeg aftalt en lille rotur med Lis. Der var en smule vind, og vi regnede hurtigt ud af hvilken rute vi skulle tage for at få mest læ undervejs.

Da vi lå på Fladstrand, fik vi øje på en havørn der blev voldsomt forfulgt af en flk krager. Den store ørn fløj rundt over fjorden og var tydeligt generet af kragerne. På et tidspunkt fløj den - forfulgt af en enkelt krage - ind mellem nogle træer. Det gav dog ikke den stakkels ørn fred - kort efter dukkede den op igen, og nu forfulgt af 12-14 krager. Jagten fortsatte ind over Gavnø og ud af syne. Det må være surt at være toprovdyret og ikke blive mødt af bare en smule respekt.

Efter Karlsgab blev vi mødet af en ret kraftig modvind, så der blev ikke snakket så meget, men bare roet igennem.

På vej mod Lindholm så vi noget der plaskede voldsomt i vandet. Det viste sig at være 2 svaner involveret i en voldsom kamp. Det havde ingen af os nogensinde set før. Kampen fortsatte i lang tid, og da den ene trak sig, fulgte den anden efter flere hundrede meter. Da vi roede videre, kom vi gennem et område med masser af fjer og dun på vandet.

Efter Lindholm roede vi lidt udad mod kanalen for at få en længere strækning med rygvind - og mulighed for surf. Og det blev da også til behagelig medvindsroning krydret med surfture når vi fangede en af de større bølger.

Rolængde 17 km - og kameraet er stadig ikke fundet

lørdag den 10. november 2012

I kano på Susåen

Sammen med Sverri og Jan roede jeg ned ad Susåen fra Vetterslev til Frederikskilde strand på Tystrup Sø. Vi havde klubbens Old Crow og Sverris foldekano med - jeg havde også lusket en fiskestang med for at teste en nyindkøbt Alien Eel.

Vi parkerede en bil ved Frederikskilde og kørte til Vetterslev, hvor vi satte kanoerne i vandet fra Broby Kanoudlejnings plads. Jan og jeg roede i Old Crow'en og Sverri i sin Ally. Det gik raskt af sted i strømmen, og jeg fik gode råd om forskellige styretag ved sving og forhindringer.

Der var så meget vand at vi ikke kunne se ret meget til de store sten og gydesten-strækninger der er etableret i åen

Frokosten blev spist lige før broen ved Næstved/Sorø landevejen, og her kom en ældre herre ned til os på en ATV'er. Han havde hørt at vi havde benyttet Startstedet i Vetterslev, og ville gerne have 2 x 70 kr for det. Vi vidste godt at "det kostede", så det fik han, men det er en lidt hamper pris for ikke ret meget.

Undervejs på turen så vi mange fugle - det mest imponerende var en kamp mellem en krage og en duehøg. Det vi nåede at se var kort og intenst. Af andre rovfugle så vi spurvehøg, fiskeørn, musvåge, rørhøg og tårnfalk.

Tiden gik hurtigt og snart var vi ved Tystrup sø. "Ålen" fik sin debut, men det blev ikke til fisk i dette første forsøg.

Sverri pakkede sin kajak sammen på stranden, og mens mørket faldt på kørte vi tilbage til Sjællands dyreste parkeringsplads og hentede bilen.

Rolængde 20 km -  og jeg kan sgu stadig ikke finde mit vandtætte kamera! Hvis det ikke dukker op, kan et nyt måske luskes igennem ved hjælp af dette skema

tirsdag den 6. november 2012

Frokost i Nokkeskoven

Vejret kan være fint i november, men det kan også skifte hurtigt. Det var en af lektionerne Jan og jeg fik på en tur til Avnø.

Vi lagde ud i fint vejr og kunne nyde turen langs Enø og Dybsøs kyster og sælernes nysgerrige besøg i Avnø Fjord. Frokosten nød vi ved shelterne med et lille bål og tomatsuppe med kogt vand fra Kelly Kettlen.

Da vi rundede klinten ved Svinø på turen hjem, mærkede vi november måneds vejr. Vinden havde drejet i nord si vi fik den lige i næsen - og selvfølgelig begyndte det at regne.

Efter Dybsø roede vi ind på fjordene for at få lidt læ. Det lykkedes ikke, men vi kæmpede os tappert frem mod polarvindene :-) og efter 33 km's roning kunne vi gå i land ved Fjordhuset.

Ny sæson

Vi har haft standerstrygning i NKC. Det betyder at km-tælleren 0-stilles, men giver også anledning til at fundere lidt over sæsonen.

Jeg fik roet så mange km - 1890 - som aldrig før, jeg undersejlede min bro nr 100 tæt ved Strömstad i Sverige, jeg har nu roet under alle broer der forbinder Sjælland med andre øer - og var ude og runde pylonerne på Storebælt, jeg fik roet ved Stevns Klint, Lillebælt og Koster Nationalpark i Bohus og sidst - men slet ikke mindst - fik jeg roet mange ture med gode klubkammerater. Og sandelig om ikke jeg fik en artikel i Havkajakroernes blad.

Jeg kom ikke til Saltholm eller rundt om Møn, og jeg fik ikke taget så mange småture med overnatninger, som jeg havde drømt om.

Men det er fint nok at der stadig er mål for roture og kajakliv. Et af målene i den nærmeste fremtid er en vinterrotur med overnatning. På lidt længere sigt skal Bohus skærgård besøges igen. Det er simpelthen det sted der giver den bedste "value for money" man som kajakroer kan udsætte sig selv for - en uge i fantastisk rovand kan klares for 1000 kr alt incl. Der skal også fiskes mere fra kajak, og endelig skal der bygges en kajak - mere om det senere.