lørdag den 9. april 2011

Kuldekursus

Det er blevet en tradition i Næstved Kajak- og Canoklub at afholde et kuldekursus først på foråret. Tomas Kolbe indledte kurset med lidt teori og Josefine demonstrerede hvad en velindrettet svømmevest kan indeholde af personligt sikkerhedsudstyr. Tre mand fra Næstved Brand og Redning dukkede op og fortalte om redninger set fra deres side - bl.a. fortalte de om betydningen af tøj der er til at få øje på og vigtigheden i at en alarmmelding indeholder nøjagtige oplysninger om hvad de skal lede efter.

Efter en times tid kom vi til den kolde afdeling, og der gik ikke lang tid før Jesper som den første lå og plaskede i kanalen. Jesper er normalt en sikker "ruller" i svømmehallen, men i kanalen glippede det fordi en luftfyldt tørdragt hæmmede bevægelserne. Men så er det jo godt at andre teknikker kan tages i brug. Med en paddlefloat på pagejen var Jesper lynhurtigt tilbage i kajakken.
Og Brand og Rednings Zodiac  redningsbåd lå klar, hvis alt andet glippede
Tomas fik grønt lys brandfolkene og de lokale myndigheder til at brænde et nødblus af. Det første nødblus blev givet til en anden roer, der skulle prøve det, men til hans overraskelse kom lyset ud af blusset i den  modsatte ende af, hvad han forventede, og blusset havnede i vandet i løbet af sekunder. Det var lidt af en lærerstreg, men Tomas ville se et nødblus, så stak selv til søs med et andet nødblus - og denne gang fik vi set hvor kraftigt et lys der er i et sådant blus. Med sådan et i hånden bliver man svær at overse for et eftersøgningshold - men husk at det først skal fyres af når man kan se at der er nogen i nærheden der leder efter en.
Nu var der jo nok ingen der regnede med at der blev brug for en redning, men brandfolkene demonstrerede flittigt hvordan de kunne bjerge folk fra vandet. Knud var den første der agede livløs roer, og vi var vist alle imponerede over den hastighed brandfolkende fik rullet ham op i redningsbåden
Jeg har desværre glemt hvad redningsnettet hed, men fik selv senere fornøjelse af at prøve det.
Når vi ikke blev reddet af de professionelle, trænede vi selv. Jeg var på hold med Maria og Kennth og vi trænede makker- og paddlefloatredninger i en god times tid. Vi kunne heldigvis alle tre både redde os selv og redde hinanden, og det er jo betryggende viden at have, når man tager på tur alene eller sammen med klubkammeraterne. At vi så også hygger os mens vi træner, er jo kun et ekstra plus.
En redningsmand i en Zodiac er et velkomment syn, hvis man er havnet i vanskeligheder. Sekunder efter at billedet er taget lå jeg som en rullepølse i nettet på redningsbådens side, og derefter i bunden af redningsbåden. Ikke en komfortabel tur, men godt at vide at selv en stor fyr som mig kan reddes.
For første gang var jeg på kursus i tørdragt, og selv om jeg ikke havde fået lukket "relief"-lynlåsen helt - lidt af en lærestreg - var det en stor behagelighed og en rimelig varm oplevelse at have tørdragt på. Jeg fik hurtigt lukket lynlåsen og der kom ikke meget vand ind i dragten.

Da vi kom i land, ventede Heidi, Lone og Elisabeth med varm suppe, frugt og chokolade i klubhuset, og vi rundede dagen af med en evaluering af forløbet i vandet. Alle gav udtryk for stor tilfredshed med dagen. Vi havde forskellige oplevelser med det kolde vand - for nogle var det nærmest et chok, mens det for andre var en behagelig erfaring at vandet ikke er lammende, men at man faktisk har god tid til at redde sig selv. Selvfølgelig er en tørdragt nummer et, men selv i neopren longjohns og en rotrøje kan man klare sig i et pænt stykke tid. Og ved man, hvad man skal gøre - og har trænet det - er det ikke en livstruende situation at havne i vandet om vinteren.

PS Tomas har sammen med sin faste makker Christian snart afholdt kuldekurset nogle gange (ugen før NKC kurset var det i DGI regi), og de har fået strikket et rigtig godt indhold sammen. Skulle nogle der læser disse linier få lyst til at arrangere et kursus med dem, formidler jeg gerne kontakt til til dem.


Ingen kommentarer: