onsdag den 14. oktober 2009

Enø og Dybsø rundt

I et fantastisk efterårsvejr med sol og frisk nordøstlig vind roede jeg sammen med Knud og Johnny af sted fra NKC. Vi havde aftalt at ro rundt om Enø og Dybsø, hvilket med den NØ vindretning burde give os nogenlunde læ langs kysten ud mod Smålandshavet.
Det gik fint med at komme til Karrebæksminde, selv om de krappe fjordbølger - vi hele vejen fik ind skråt bagfra - gjorde hvad de kunne for at slå os ud af kurs. Strømmen var med os, så vi "fløj" gennem havnen og under Græshoppebroen. Snart roede vi ud gennem molehovederne, og her mødte der os et fantastisk syn. Hele kyststrækningen fra Stignæs til spidsen af Knudshoved Odde lå badet i sollys, og da luften også var helt klart, var det mere end nydeligt.Der var dog en ret kraftig fralandsvind, så vi roede hurtigt ind i læ af kysten, hvor vi kunne se at stranden allerede var ved at blive klargjort til næste badesæson - store bunker af sand lå langs hele badestranden. Inde under land oplevede vi vinden som medvind, så det var efterhånden svært at være utilfreds med livet. Da vi nåede klinterne, oplevede vi at ro helt i læ og vi ville gerne i land og nyde det gode vejr og en kop kaffe. Der er dog gennem årene faldet mange store sten ned fra klinten, så vi udsøgte os en strækning med sand lidt længere fremme. Her fandt vi også læ, og ud over kaffen fik vi også en stor basse - Johnny var kommet forbi en bager på vejen til klubben og havde haft muldvarpen fremme. Snart gik det videre langs Enø Overdrevs kyst. Ved Dybsøfjordens udmundingen mellem Enø og Dybsø skabte strøm og vind nogle "skægge" bølger, og vi snakkede lidt om hvordan det mon ville se ud ved udmundingen ved Svinø. Her er der ret dybt, og strømmen kan være meget kraftig. Udmundingen lå dog i læ, men strømmen var meget kraftig og vi måtte lægge kræfterne i for at komme frem. Og jo længere vi kom frem, jo mere udsat for vinden blev vi. Det var dog ikke værre end at vi kunne nyde de store flokke af ænder og gæs der fløj rundt på fjorden.

Det var meget højvandet, så vi kunne ro lidt i læ af Dybsø - normalt er der flere steder med så lavt vand at det er umuligt at ro der. På et tidspunkt måtte vi vælge om vi ville ro lige mod Gavnø - og ro i vind hele tiden - eller om vi ville ro over fjorden - og komme lidt i læ af Vejlø. Vi valgte det sidste og fik en drøj tur i skrap modvind. På Vejløsiden var der heldigvis den forventede læ. På et tidspunkt stod et rådyr og betragtede os - det forlod stedet, og Johnny bemærkede at det var en lækker en solbeskinnet plads med læ og højt græs. Så vi gik i land for at nyde endnu en kop kaffe.
Turens sidste etape gik i første omgang mod Gavnø, som vi snart passerede. Ved Lindholm mødte vi "tirsdagsroerne" fra NKC, og i den synkende sols stråler roede vi mod kanalen, mens snakken gik lystigt i de små grupper vi altid finder sammen i. Da vi kom tilbage til klubben havde Henriette lavet en lækker gryderet, og den gode mad i en flok gode rokammerater selskab var en perfekt afslutning på en dejlig efterårsdag.


Rolængde 32 km

Ingen kommentarer: