lørdag den 19. oktober 2013

Store gåsetur...

... eller "I regn og rusk, kajakkerne skal ud", for det øsregnede da jeg tog af sted for at møde Jan på fjorden. Det fortsatte med at regne da Jan og jeg mødtes mellem Gavnø og Lindholm og satte kursen mod Avnø.
Vinden var imod os, men så længe vi var på fjorden bag Enø og Dybsø, generede den os ikke så meget. Undervejs kunne vi lige nyde synet af et par havørne over Gavnø. Hvad der generede var derimod det lave vand. Lav vandstand og grønlandsk åre er ikke den bedste kombination, så jeg var ret smadret da vi nåede Svinø og holdt en lille pause.
Det blev ikke bedre da vi kom ud i modvinden, men med lidt piv og klynk lykkedes det nogenlunde at følge med Jan, og til sidst nåede vi da også ind i lidt læ på Avnø Fjord. Her var der de sædvanlige sæler, og enorme mængder bramgæs.
Hverken jan eller jeg havde før set så mange gæs - de blev ved at dukke op over Knudshoved Odde og fløj over fjorden. Men alt godt har en ende, og vores var lykkelig.
Vi roede ind til shelterne ved Nokkeskover og gik hurtigt i gang med at lave aftensmad. Jan havde indkøbt et par skrubber og et par stykker laks. De blev alle røget i min nyindkøbte lille (smutter let ned gennem en af lugerne på kajakken) ABU rygeovn.
Sammen med ris og et par mørke hvedeøl fra Bryggerigården nød vi de lækre fisk i pandelampernes og stearinlysenes skær. Da Jan - der er vores normale teltleverandør, når vi er på tur - ikke skulle have telt med, havde han taget en pose brænde med, så vi hyggede os ved et lille bål til vi gik i seng ved 22-tiden.
I løbet af natten blæste det voldsomt op, og vi kunne se på skyerne at vinden havde vendt, så vi også havde modvind hjemad. Heldigvis havde vinden lagt sig lidt om morgenen, og da vi forlod shelterpladsen, var der næsten havblik og flot solskin. Inden vi tog af sted fløj en havørn ind over fjorden.
Vi havde god tid, så vi besluttede os for en kort rotur og at gå en tur ind til Naturcenteret, hvor der er udstilling om området, dets dyreliv og dets spændende historie - bla. under besættelsen hvor området blev etableret som flyveplads.
På vej op til centeret så vi igen store flokke af gæs. Denne gang fløj de ikke, men græssede på engene
 Da vi nærmede os, lettede en mindre del af dem - ret imponerende syn!
Oppe fra det gamle flyveledertårn kunne vi se 3 store flokke af græssende gæs, men vi fik at vide af pedellen at der havde været mange flere et par dage før.
Efter besøget på centeret satte vi kursen mod Svinø - desværre kan man ikke ro læ af land, der der er meget lavvandet, men vinden var ikke så slem, så vi nåede Svinø i fin stil. Vi gik i land og nød frokosten i læ og sol på roklubbens grund tæt på renden ind til fjorden.
Der var væsentlig mere vand på fjordene, så vi havde masser af vand under kajakkerne og rimelig raskt fremad. Vi skiltes ved Gavnø, og jeg roede mod Næstved, mens Jan roede videre til sin landgangsplads på Enø.

Det blev til 42 km

Ingen kommentarer: