søndag den 27. februar 2022

Ned ad en godt oversvømmet Suså

Jesper og jeg aftalte at ro en tur ned ad Susåen på en dag hvor vejrudsigten var helt i top - næsten ingen vind og solskin. Og minsandten om ikke meteorologerne havde forudset ret.

Vi satte i ved broen lige efter Bavelse Sø. Det var ikke åen vi satte i, men den meget oversvømmede lejrplads. Det var dejlig let - ikke nogen stejl og mudret brink, men isætning skete fra græsplænen, og vi kunne ro ud mellem et par oversvømmede skraldespande.

Den første forhindring på turen er en lille bro et par hundrede meter nede ad åen. Vi forberedte os på en overbæring for den er umulig at ro under med så høj vandstand. Det blev slet ikke nødvendigt. Vandet stod så højt at vi kunne ro uden om den - det havde ingen af os prøvet før.

Det gik raskt af sted i den kraftige strøm, og snart var vi ved Holløse Mølle hvor der er en overbæring før møllen. Vi holdt en lille pause - Jesper bød på en godt fedtet kanalsnegl så vi havde energi til resten af turen. Men inden vi roede af sted var vi lige over og tjekke mølledammen og se på landevejsbroen. Vi mente ikke at der var højde nok under broen til at ro under, og da strømmen ikke giver en returbillet, valgte vi at lave endnu en overbæring. Igen med let ud- og indstigning på græsklædte enge.
På åen gik det igen i stærk strøm og fin stil. Vinterens storme havde lagt lidt træer ned, så der var godt brug for styretag.
Lidt længere ned af åen var den totalt spærret af et væltet træ, men heldigvis var der så meget vand på engen at vi bare kunne ro udenom det.
Den næste lange strækning var træer ikke noget problem. Men det kunne da godt være lidt svært at finde åløbet. Heldigvis var oversvømmelserne så store at selv om vi kom ind over engen, slap vi for at gå på grund eller at blive viklet ind i trådhegn.
Ved Ganges bro holdt vi en lille pause. Her var et bord der ikke var oversvømmet og vi nød en tår kaffe/the og Jesper hev flere goter op af kajakken. Denne gang bød han på hjemmelavet pizza - jeg skylder ham vist nu!

Det sidste stykke mod Næstved gik fint. Vi blev uden problemer skudt gennem broen ved Herlufshold. Her faldt vanstanden ca 10 cm, så der var knald på. Det var der også forbi kostskolen, og de vi nærmede os fodgængerbroen i et heftigt modlys, sagde Jesper at vi da skule passe på om der var højt nok. Det var for sent at bremse op, så det var bare med at lette r.... fra sædet og læne sig så langt bagover som muligt. Jeg tror der var en cm fra min næste til broen, men det gik.

Turen sluttede ved Rådhuset i Næstved. Vi plejer at ro videre gennem en tunnel under Fønikskrydset, men med 10 cm's luft over vandet i den lange mørke tunnel var det umuligt.


Vi fik roet små 18 km

Ingen kommentarer: