mandag den 10. oktober 2011

????

Hvad skal overskriften være: Fantastisk fisketur på Tystrup Bavelse søerne, Mit livs største gedde, Endelig en sandart, Fiskende fiskeørne, En sølvhejre på engen ved Nåby..... Det kunne være en hvilken som helst af dem. Vælg selv!

Fredag eftermiddag kørte jeg sammen med Knud og hans ven Jesper op til stranden ved Federikskilde. På ladet af Knuds lastbil stod et par kanoer og min fiskekajak sammen med al vores oppakning.

Ankommet til parkeringspladsen fik vi kørt bådene ned til stranden. Den ene kano og min fiskekajak blev lastet med lejrudstyr og mad og drikke - den anden kano lagde vi til Knuds bror Poul og hans kone Villa. Vi etablerede base camp på den gratis naturplads ved Frederikskilde - og tog ud for at fiske.

Jeg havde sat mig for at jeg ville prøve at fange en sandart. Det er 30 år siden det sidst var lykkedes for mig. Efter 2-3 minutters fiskeri fik jeg et pænt hug på den wobler jeg trak efter kajakken på vej ud til fiskepladserne. Jeg fik halet fisken hen til kajakken uden større problemer - og så så en flot sandart. Den så en knap så flot lystfisker og valgte at stikke af. Den gav dog hurtigt op, og jeg kunne hale en 55 cm sandart indenbords. Det var ret fantastisk, og jeg blev meget glad.

Det blev dog ikke til flere sandarter den aften, men vi fangede en del aborrer. De største blev taget med hjem til aftensmaden sammen med sandarten. Alle fiskene blev røget - og de smagte himmelsk.
Næste dag skulle succesen gentages, men det blev dog ikke til sandart denne dag. Jeg roede ud til alle knoldene ved hjælp af min GPS med Tope Danmark kortet fra Garmin, men det blev kun til lidt aborrer. På vej hjem til frokostpusen holdt jeg mig over 8 m vand og fiskede med en dybtgående wobler. Jeg vidste den gik i ca 7 m's dybde, da jeg havde fået et bundhug på denne dybde. GPS'en viste vej og kursen blev finjusteret med ekkoloddet. Det gav ret hurtigt en pæn gedde på 2-2½ kg. Den fik dog lov at svømme igen.

Efter en lille frokost og lidt afslapning i det gode vejr, tog vi på vandet igen. Poul og Villa roede mod Næstved, Knud og Jesper gik amok i et fantastisk aborrefiskeri, og jeg fortsatte mit 8m-fiskeri. Det blev snart belønnet med en gedde der tvang Knuds lille vægt i bund. Jeg vil tro at gedden vejede 5 kg - en tangering af min mange år gamle gedderekord. Jeg begyndte at mærke lidt misundelse fra mine fiskemakkere, men de havde jo selv valgt at muntre sig med aborrer.
Næste dag fortsatte jeg med den dybtgående wobler, og igen var der gevinst. En heftigt fightende fisk viste sig at være en gedde i meget fin kondition (tyk) dertog et par voldsomme udløb og 4-5 gange dykkede ned på bunden, når den fik øje på mig. Den endte dog på fangstkrogen, blev behørigt beundret, fotograferet og som de andre gedder udsat igen.

Når vi ikke fiskede koncentreret, beundrede vi naturen. Landskabet omkring søerne er kuperet med mange skove. Der er et stort fugleliv ved søen - de mest imponerende var et par fiskeørne der foretog flere styrtdyk med vekslende succes. For lige at fuldende fiskeriet snuppede jeg en aborrer på 800 gram - og det er en pæn aborre på de kanter.
Efter frokost pakkede vi lejren sammen. Knud og Jesper kørte hjemad, men jeg valgte at tage vandvejen til Næstved. Der var strid modvind på søerne, så jeg valgte ikke at fiske, men koncentrere mig om at komme fremad. Jeg kunne dog ikke styre mig helt og snuppede et par pæne aborrer undervejs.

Turen ned ad åen gik glat. Der var en pæn strøm og jeg kom hurtigt fremad. Dog ikke hurtigere end jeg fik øje på en noget speciel fugl på engene ved Nåby. Det var en helt hvid hejre - jeg prøvede at fotografere den, men det blev ikke noget godt billede. Efterfølgende snakkede jeg med en ornitolog, og han sagde at det var en sølvhejre - et sjældent syn på vores breddegrader, så jeg havde lov til at føle mig heldig.

Samlet rolængde 51 km

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Hej Poul
Dejlig beskrivelse af din tur her. Næste gang du fanger en mindre gedde, så prøv at spise den. Gedder smager fantastiskt og er slet ikke så fulde af ben som de har ry for. Gedder er gode at pandestege når de ikke bliver for store.
M.v.h. Regnar