onsdag den 8. august 2012

Lærerig tur

Onsdagsturen med en flok urotinerede roere gav en lærerrig oplevelse.

Vi roede ud af Gammelåen og blev enige om at nøjes med at ro rundt om Ydernæs, da det blæste meget. Kursen blev sat mod Gødsholmen ved Gavnø for at komme lidt i læ af øerne. Det ville også blive en skæg tur i sidebølger tilbage til kanalen.

Og så begyndte løjerne! Vi blev mødt af en meget kraftigere vind end vi havde regnet med. En af roerne havde meget få kræfter, og jeg valgte at trække ham. Det tog lidt tid at rigge trækket til, og vi lå lige ved nogle bøjer, vi måtte passe på ikke at vikle os ind i.

Da de (fleste af) andre ventede på os, var der en der væltede. En anden roer - hans makker - roede videre. Den væltede roer slipper sin kajak et øjeblik for at få fat i sin pagaj - som han havde sluppet i væltet -  og redder og den tomme kajak blæser væk.

Jeg skønner at redningen nok skal lykkes - hvad den også gør (da roer i vandet med hjælp af en tredie roer får fat i sin kajak, kan han bunde) -og dropper efter aftale slæbet for at få fat på den roer. Det lykkes efter et stykke tid, og jeg sender hende og en roer der havde fulgt mig tilbage til gruppen ved redningen.

Under alt dette er mit ror faldet af, så jeg går i land, konstatere at jeg ikke kan reparere det og binder det fast på kajakken. Jeg ror tilbage til de andre, og vi lægger os i læ for at aftale det videre forløb. Et par roere vælger at ro tilbage i den beskyttede Gammelå, og resten aftaler at følges langs Ydernæs og kæmpe os mod vinden over i kanalen. Den kæntrede havde ikke tørt tøj med, men valgte at fortsætte, og det var i det varme vejr OK.

Så stikker en roer af, og ror solo over til kanalen - han fortæller efterfølgende at det var vanskeligt at vende, så han valgt at fortsætte. Vi valgte at lade ham ro, men undrede os over dette brud på en klar aftale.

Ved den næste kæntring holdt roeren i vandet holdt fast på sin kajak, mens redderen bjærger pagajen, som igen var sluppet af den kæntrede. Den tomme kajak blev under dette holdt fast med en cowtail. Bagefter lavede vi en perfekt makkeredning med hele gruppen tæt på.

Resten af turen forløb gnidningsløst, og vi fik over en kop kaffe og en basse en god snak i klubhuset, da vi mødtes efter turen.

Vi lærte følgende:

  1. Det er vigtig med tydelig lederskab med klare beskedder
  2. Gruppen skal holde så tæt sammen at der kan kommunikeres selv i kraftig blæst
  3. Roerne skal lystre turlederen og holde gruppen samlet, når det er aftalt
  4. En kæntret roer SKAL holde fast på kajak og pagaj - en pagajsnor kan måske hjælpe, men det er der meget delte meninger om.
  5. Ror man alene, bør man have en ekstra pagaj med.
  6. Redninger, træk mm skal øves jævnligt - også i lidt barskere forhold
  7. Vi skal blive bedre til at vurdere forholdene og vende om, hvis der er roere der ikke kan håndtere forholdene (medmindre det er for at træne i fx kraftig blæst)
  8. Det er vigtigt at have varmt skiftetøj med
Nu skete alt dette i varmt vand, tæt på land på en lukket fjord, og vi kunne grine lidt af det hele. Men var det nu sket på en tur på åbent og koldere vand kunne det have været en grim oplevelse

Rolængde 8 km

Ingen kommentarer: